Deprecated: Optional parameter $fields declared before required parameter $row_id is implicitly treated as a required parameter in /home/biennale01/domains/biennalegelderland.nl/public_html/_admin/_inc/_functions/database.functions.php on line 16

Deprecated: Optional parameter $field declared before required parameter $table is implicitly treated as a required parameter in /home/biennale01/domains/biennalegelderland.nl/public_html/_admin/_inc/_functions/database.functions.php on line 395

Deprecated: Optional parameter $sizes declared before required parameter $row_id is implicitly treated as a required parameter in /home/biennale01/domains/biennalegelderland.nl/public_html/_admin/_inc/_functions/global-basic.functions.php on line 384
Locaties | Info | Biënnale Gelderland menu

Info
Prak-
tisch

Tentoonstelling Arnhem

Jansbeek, informatiepunt De Kerk
Voor de tentoonstelling in Arnhem is het informatiepunt in De Kerk. De Kerk (Walburgiskerk) is de tijdelijke presentatieruimte voor actuele kunst en ontwerp van Museum Arnhem. Het museum vernieuwt en breidt uit en daarom is het museumgebouw tijdelijk gesloten. Bij het informatiepunt kunt u de publicatie Biennale Gelderland voor zowel Arnhem als Nijmegen inclusief plattegrond en educatiekatern a € 2,50 ophalen. 

De Kerk is ook de plek om u aan te melden voor de instaprondleidingen. Wilt u de Spoken word teksten beluisteren langs de route, neem uw koptelefoon mee. 

Openingstijden
Ma/di:   gesloten
Wo/zo:   12.00 - 17.00 uur

Adres
Sint Walburgisplein 1 
6811 BZ Arnhem 
Tel. 026 – 30 31 400

Studio Omstand, solotentoonstelling Vanessa Jane Phaff
10-10-2019 t/m 24-11-2019
Openingstijden: za/zo 12.00 - 1700 uur
Groepen op afspraak, aanmelden via: info@omstand.nl

Adres
Van Oldenbarneveldtstraat92-A
6827 AN Arnhem

Tentoonstelling Nijmegen

Museum Het Valkhof

Openingstijden
Ma: gesloten
Di/zo: 11.00 - 17.00 uur

Adres
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen

Expoplu, Solotentoonstelling, Femke Herregraven
11-10-2019 t/m 24-11-2019
Openingstijden: wo / zo 12.00 - 17.00 uur (alleen gedurende de tentoonstelling)

Adres
Van Oldenbarneveldtstraat 63-a
6512 AT Nijmegen

 

Locaties

Dit jaar in twee steden, Arnhem én Nijmegen.

Arnhem

Centrum langs de Jansbeek en Studio Omstand


De Kerk

Voor de tentoonstelling in Arnhem is het informatiepunt in De Kerk. De Kerk (Walburgiskerk) is de tijdelijke presentatieruimte voor actuele kunst en ontwerp van Museum Arnhem. Het museum vernieuwt en breidt uit en daarom is het museumgebouw tijdelijk gesloten. Bij het informatiepunt kunt u de publicatie Biennale Gelderland voor zowel Arnhem als Nijmegen inclusief plattegrond en educatiekatern a € 2,50 ophalen. 

De Kerk is ook de plek om u aan te melden voor de instaprondleidingen. Wilt u de Spoken word teksten beluisteren langs de route, neem uw koptelefoon mee. 

Adres
Sint Walburgisplein 1

Openingstijden
Ma/di:   gesloten
Wo/zo:   12.00 - 17.00 uur

Gijs Verhoofstad

Gijs maakte een installatie in een bestaand mobiel gebouw. Er groeit mos tegen de muren. Binnen kan de bezoeker kijken naar een projectie van de zon. Via een verbinding met een telescoop is het mogelijk om de vuurstormen te zien op de planeet, die wij vanaf aarde slechts kunnen ervaren als een verblindende bol. Het werk wordt een soort kapel waarin je zowel op micro- als op macroniveau het leven op aarde kunt ervaren. 

Erik
Odijk

Naast de Waalse kerk plaatste Erik een schuilhuisje. Het biedt naast beschutting tegen regen en wind ook onderdak aan een reusachtige tekening van een roesje, een roze nachtuiltje, een zeldzame kleurstelling van deze nachtvlinder. De combinatie van huisje en vlinder wordt een troostplaats voor ontheemden, zowel in fysieke als in geestelijke zin. 

Gijs
Frieling

Gijs heeft het gebouw van het COC beschilderd met een roze boekmarmerimitatie. Marmer heeft van nature grillige patronen waar het menselijk oog geen vat op krijgt. Door patronen van marmer te spiegelen, komt er plotseling een organische vorm tot stand die beantwoordt aan onze neiging tot patroonherkenning. Het gebouwtje werd ineens een vrijstaande edelsteen, op een plek in de stad die nog niet helemaal tot haar recht komt. 

Maria
Roosen

Maria bedacht een smalle regenboog van gekleurde glazen stenen. Het beeld staatvoor een sprankje hoop, dat op de bezoekers zal overkomen als een onverwachte positieve energiebaan.

Mirka
Farabegoli

Mirka plaatste een pipowagen op zijn kopse kant. Er is een transparant gedeelte, zodat je naar binnen kunt kijken, waar werken hangen die verwijzen naar het ten onder gaan van culturele vrijplaatsen. Zij brengen de wens dicht bij de natuur te leven en om buiten het gangbare stramien te denken onder de aandacht. Afbeeldingen van rituelen die verloren dreigen te gaan en denkbeeldige voorwerpen om dit tegen te houden, zijn verenigd in een gedachtenwolk. Het werk is zo de kleinste culturele vrijplaats van het land. 

Gerda Ten Thije

Op drie verschillende plekken in de Jansbeek zette Gerda kleine, op schaal gemaakte kassen neer. Iedere kas herbergt een bijzondere plantensoort, zoals Welriekende nachtorchis, Gevleugeld sterrenkroos, of Penseelbladige waterranonkel. Deze namen zijn aangebracht in het roestvrijstaal van het frame. Als het donker is, lichten de kassen op. De kassen, in de vorm van boerderijen, staan symbool voor het verzorgen en koesteren van de natuur. 

Roos
van Haaften

Naast het stadhuis is een overdekte plek waar fietsen staan. Hier maakte Roos een projectiescherm waarop zij een stilleven projecteert dat ze samenstelde met gevonden voorwerpen uit de buurt van de Jansbeek. Dit stilleven werd in rubber gegoten zodat het ook wanneer het licht uit is een sterk beeld oplevert. Met niets iets maken, in alles potentie zien, geen enkel materiaal uitsluiten.

Dudok

Met het bezoeken van de tentoonstelling en satellietprogramma is tussendoor opladen een must. Van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat is café-brasserie Dudok de hotspot om tijdens de Biënnale Gelderland wat te eten en/of te drinken.

Op vertoon van het Biënnale Gelderland routeboekje biedt Dudok het volgende aan:

  • Een caesarsalade met gepocheerd ei, ansjovisfilets, croutons en Parmezaan voor 12,50.
  • Bij bestelling van een punt taart uit de Dudok Patisserie elke tweede taartpunt gratis (maximaal zes personen).
  • De Biënnale Gelderland borrelplank (voor twee personen) met een glas wijn of glas Grolsch voor 24,50 (twee drankjes inbegrepen). 

Karlijn
Janssen

In een lichtbak is een foto te zien van een klein, vrolijk gekleurd ijsje dat is gestoken in een smeltende gletsjer in Noorwegen. Het is een vervreemdend beeld dat je aan het denken zet. Wat als al het natuurlijke ijs straks gesmolten is?

Aldwin
Lehr

Op de grote ramen van het nieuwe Focus Filmtheater, dat direct aan de Jansbeek grenst, plakte Aldwin hoge semitransparante prints van zijn donkere bossen. Als je binnen in het restaurant zit, wordt je uitzicht bepaald door deze afbeeldingen. Van buiten kijk je eerst door het bos voordat je de mensen ziet zitten; het werkt als een omgekeerde lichtbak. Het is een subtiel spel over duistere gedachten die wel en niet naar de voorgrond van je stemming dringen. 

 

 

Seet
van Hout

Seet legde een dam van zandzakken in de beek. Het lijkt natuurlijk best grappig om je bij zo’n kunstmatig beekje hoog water voor te stellen, maar het werk verwijst direct naar het voorspelde smelten van de ijskappen. Op de zakken borduurde Seet teksten die met de natuur te maken hebben. 

Rob
Voerman

Tegenover het herdenkingsmonument van de Tweede Wereldoorlog op het plein bij het Focus Filmtheater plaatste Rob een paviljoen dat op een ijsberg lijkt. Door zijn rauwe architectuur verwijst het op deze plek op een subtiele manier naar de gevolgen van klimaatverandering. Door klimaatverandering ontstaan immers ook volksverhuizingen en conflicten. In de nacht wordt het van binnenuit verlicht. 

 

Frank Bruggeman

Wie met de romantische notie van een groen omzoomd, lieflijk klaterend stroompje naar de nieuwe Jansbeek kijkt, komt bedrogen uit. Eigenlijk is sprake van een fake-beek. Frank plaatst daar een humoristische kanttekening bij: de mogelijkheid om te roeien op het water. Wuivend bamboe en een Engels melodietje zorgen toch nog voor een beek-idylle.   

Thijs
Linssen

 Openingstijden: wo t/m zo 12.00 -17.00 uur

De animatie in real time Eternal Sunsetwordt getoond op een groot scherm in de repetitiezaal van Toneelgroep Oostpool, direct aan de Jansbeek gelegen. 

 

 

Erik
Mattijssen

De Jansbeek stroomt door het gedeelte van de stad waar de Tweede Wereldoorlog voor enorme verwoestingen heeft gezorgd. De kunstenaar ervoer de sfeer van de beladen geschiedenis ter plekke en zocht naar een passende, krachtige metafoor die deze verlaten en tegelijkertijd agressieve herinnering recht zou doen. Hij hing een meer dan levensgrote roofvogel, met een spanwijdte van zes meter, boven de beek als een bedreiging of waarschuwing voor onheil. De arend, dubbelhartig symbool van oerkracht en macht.

Rob Sweere

Rob fotografeerde in de binnenstad het onkruid waar niemand oog voor heeft. Het schiet omhoog tussen tegels, woekert ongevraagd op tegen gevels. Door er een kleine witte studio omheen te bouwen, worden de plantjes geïsoleerd van hun omgeving. De schoonheid van onkruid werd vastgelegd met de camera en wordt vervolgens in de presentatie weer teruggegeven aan de stad. Langs de route hangen de foto’s, als echte glossybeelden. Op een aantal plekken zijn ook ansichtkaarten verkrijgbaar. Opdat het kruid mag woekeren en voortgroeien. 

Isolde
Venrooy

In samenwerking met omwonenden van de Jansbeek is door Isolde een route ontwikkeld met felgele keramische objecten. Hierop zijn aanwijzingen aangebracht die van het wandelen een duidelijke ervaring maken. Bijvoorbeeld: ‘Draai langzaam vier rondjes’.  Met deze aanwijzingen wordt bijgedragen aan een groter bewustzijn van de omgeving waarin we ons begeven. 

Vanessa
Jane Phaff

Solotentoonstelling van Vanessa Jane Phaff

10 oktober t/m 24 november

Feestelijke opening op 12 oktober 16.00 uur

Openingstijden: za en zo. 12.00 -17.00 uur en op afspraak

Adres: Van Oldenbarneveldtstraat 92-A, Arnhem

www.omstand.nl

 

Nij-
megen

Museum het Valkhof en Expoplu

 


Expo-
plu

Solotentoonstelling, Femke Herregraven
11-10-2019 t/m 17-11-2019
Openingstijden: wo / zo 12.00 - 17.00 uur 
Adres: Van Oldenbarneveldtstraat 63-a, Nijmegen

www.expoplu.nl

 

Museum
Het
Valkhof

Groepstentoonstelling met bestaand werk van de deelnemende kunstenaars aan de Biennale Gelderland.

Openingstijden: di/zo: 11.00 - 17.00 uur

Adres: Kelfkensbos 59, Nijmegen

www.museumhetvalkhof.nl

 

Pers

Persinformatie

Judith Heykers
Senior medewerker Marketing & Communicatie Museum Het Valkhof
Bereikbaar op maandag t/m donderdag
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen
T.  024 240 22 48
T.  024 360 88 05 (algemeen)
M. 06 54 34 59 31
www.museumhetvalkhof.nl

Concept Seelenwanderung

Persbericht Seelenwanderung 1

PERSMAP